Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit?

Veel mensen hebben de indruk dat assertiviteit draait om opdringerig en krachtig zijn, en anderen domineren in vergaderingen en in alledaagse situaties. Echt assertief gedrag is niet per se gemakkelijk te herkennen. Dit komt gedeeltelijk doordat er een dunne lijn is tussen regelrecht pesten en assertiviteit, en we kunnen de twee vaak door elkaar halen. Om deze reden is het handig om beide gedragingen duidelijk te definiƫren, zodat iedereen die ze gebruikt ze gemakkelijk van elkaar kan scheiden:

Wat is assertiviteit

Over het algemeen gaat assertiviteit over het vermogen om dominant te zijn. Om assertief te zijn, moet een persoon in staat zijn om: de leiding te nemen, de veronderstellingen van anderen uit te dagen, de machthebbers uit te dagen en een assertieve houding aan de dag te leggen zonder zich agressief of kwetsbaar te voelen meer info. Iemand die van nature agressief is, kan dus assertiever worden als hij denkt dat hij een machtspositie heeft en agressief moet zijn om die macht te doen gelden. Iemand die zich echt verloren voelt, op een plek waar hij of zij weinig controle heeft en geen vertrouwen heeft, zal hoogstwaarschijnlijk passief gedrag vertonen, wat betekent dat ze terug zullen praten en over het algemeen de 'stilte als verdediging'-tactiek zullen gebruiken wanneer ze worden geconfronteerd met een spervuur. van negatieve opmerkingen of vragen.

Ik zou je willen aanmoedigen om dit concept de volgende keer dat je met je teamgenoten praat zo vaak mogelijk te gebruiken en het verschil tussen de twee te overwegen! Onthoud: u wilt anderen nooit beschuldigen, vernederen of bekritiseren. Wees in plaats daarvan assertief, maar tactvol. Je zou ze een vraag kunnen stellen, maar doe het op een vriendelijke maar ondersteunende manier, bijvoorbeeld: "Ik waardeer het feit dat je naar me hebt geluisterd …" Of je kunt gewoon antwoorden met een antwoord als "Ja , Ik ben erg blij dat je hebt geluisterd "- wat de situatie ook is, je zult altijd iets nuttigs vinden om te zeggen dankzij je assertieve houding. Onthoud dat assertiviteit niet agressief en ook niet defensief is. En dat je de volgende keer, wanneer je met je Monica-teamgenoot praat, weet hoe je kalm, assertief en toch vriendelijk moet reageren.

Klik hier: https://www.assertiviteitenzelfvertrouwencursus.nl/

Related Post